Hva er informasjonskapsler?


En informasjonskapsel [http://goo.gl/cUcIMH], også kjent som 'cookie', er en liten tekstfil som blir lagret på datamaskinen, lesebrettet eller telefonen din av nettstedet du besøker. Slik kan nettsiden huske handlingene eller preferansene dine over tid.

Lovpålagt å informere om informasjonskapsler


I henhold til lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), skal alle besøkende på et nettsted som benytter seg av informasjonskapsler ha tilgang til informasjon om informasjonskapsler og hva den enkelte siden bruker dem til.

Besøkende må også godkjenne at informasjonskapsler blir benyttet. Godkjenningene gjøres gjennom innstillingene i nettleseren.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?


Informasjonen i en informasjonskapsel kan bli brukt til å spore internettbruken din. Informasjonskapselen hjelper nettstedet med å huske informasjon om besøket ditt, som for eksempel foretrukket språk og andre innstillinger. Dette kan forenkle det neste besøket ditt og gjøre at du får mer nytte av nettstedet. Informasjonskapsler spiller en viktig rolle. Uten dem ville surfing på nettet være en mye mer frustrerende opplevelse.

Vi bruker informasjonskapsler til mange formål. Vi bruker dem for eksempel til å generere statistikk og enkle brukerundersøkelser som brukes til forbedring av våre nettsider eller telle hvor mange besøkende vi får på nettsida. De brukes også til lagring av dine tidligere søk på nettsida slik at det blir enklere for deg å finne tilbake til innleggene du ofte bruker. De brukes også til å gjøre annonsene du ser mer relevante for deg.

Informasjonskapslene brukes i tillegg hvis du endrer tekststørrelse på nettsidene våre, slik at de kan tilpasse seg dine tidligere ønsker.


Opplysningene vi samler inn kan ikke bli brukt til å identifisere eller spore enkeltpersoner.

Hvis du vil vite mer om informasjonskapsler, kan du lese om dem på Datatilsynets nettsider eller hos Post- og teletilsynet.


Hvordan blokkere informasjonskapslene?


Hvis du ikke ønsker å benytte deg av informasjonskapsler, kan du endre innstillingene i nettleseren slik at du enten blokkerer informasjonskapsler fra å bli lastet ned automatisk, eller at du får et valg om å laste ned hver enkelt informasjonskapsel.

Informasjonskapsler som har blitt lastet ned tidligere kan også slettes via nettleseren. For informasjon om hvordan du gjør dette, må du se dokumentasjonen for den aktuelle nettleseren.


Slik sletter du informasjonskapsler/ cookies i din nettleser


Hvis du ønsker å slette informasjonskapsler som er satt på din datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon kan du bruke denne steg for steg guide. eller følge bruksanvisningen for den nettleseren/browseren du benytter:


Slik gjør du det i Internett Explorer:


Klikk på Verktøy og velg Alternativer for internett. Klikk på fanen Generelt.

Velg Slett... under punktet Leserlogg. Huk av for Midlertidige Internett-filer og nettstedfiler, informasjonskapsler og nettstedsdata,

Logg og Skjemadata. Fjern hake fra Bevar data for webområder i Favoritter. Klikk på Slett, og klikk på OK når jobben er utført. Start nettleseren på nytt.


Slik gjør du det i Mozilla Firefox:


Klikk på Verktøy i menylinjen, og klikk så på Instillinger. Klikk så på fanen Personvern. Under Historikk klikker du på alternativet Fjerne nylig historikk.

Velg tidsrommet du vil slette for, helst Alt eller Fra tidenes morgen. Klikk på Detaljer og huk av for Nettlesing- og nedlastningshistorikk, Skjema- og søkehistorikk, informasjonskapsler, Hurtiglager for nettsider, Aktive innlogginger,

Frakoblede nettsidedata og Nettstedinnstillinger. Klikk på Slett nå og start nettleseren på nytt.


Slik gjør du det i Safari:


Klikk på Tannhjulet (Bruker du Mac trykker du på Safari) og klikk så på Nullstill Safari. Huk av for Slett logg,

Fjern alle nettsteddata, Fjern annen skjematest i Autofyll, Fjern alle informasjonskapsler og Tøm buffer.

Klikk på OK og start nettleseren på nytt.


Slik gjør du det i Opera:


Trykk på Opera-logoen og klikk så på Innstillinger. Under Personvern & sikkerhet klikker du på Slett surfedata.

Huk av for Slett surfehistorikk, Slett nedlastingshistorikk, Slett infokapsler og andre nettstedsdata og Tøm mellomlager.

Velg tidsrommet fra Tidenes morgen i nedtrekksmenyen og klikk på Slett surfedata. Start nettleseren på nytt.


Slik gjør du det i Chrome:


Klikk på Tilpass og kontrollér Google Chrome (Menyvalg til høyre for adresselinjen). Klikk på Innstillinger og Slett nettleserdata under Personvern.

Huk av for Tøm nettlesingslogg, Tøm nedlastningsloggen, Tøm bufferen, Slett informasjonskapsler og andre moduldata for nettsteder og Fjern lagrede skjemadata for autofyll.

Klikk på Slett logg og start nettleseren på nytt.


Comentario » Comments »»» Blogger Disqus

 
Top - Subir